Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

 Φωτογραφία από το Λεύκωμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1906. Ο Τόφαλος φέρει τα μετάλια στο στήθος του.

εφημ. Νεολόγος 3/10/1910

Ο ΤΟΦΑΛΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΕΥΕΙ ΕΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Κατάρριψις δύο Αμερικανών
Έλλην παλαιστής προσφέρει 5 χιλ. δολλάρια εις τον Τόφαλον αν τον νικήση

Κατ' ειδήσεις εκ Σικάγου νέους ήγαγεν εκεί θριάμβους ο πρωταθλητής κ. Τόφαλος εις αγώνας πάλης. Τον Έλληνα πρωταθλητήν είχον προκαλέσει εις πάλην δυο Αμερικανοί παλαισταί οι Γκοζ Έσσλερ και Τζακ Μπρούλιο. Αμφότεροι ούτοι εθεωρούντο εκ των αρίστων Αμερικανών παλαιστών. Ο κ. Τόφαλος απεδέχθη την πρόκλησιν των δύο Αμερικάνών και απεφασίσθη όπως παλαίση μετ αυτών εις εν τω Σικάγω Θέατρον «Εμπίρ».
Η πάη αύτη είχε προκαλέσει μέγα ενδιαφέρον εκ μέρους των Ελλήνων του Σικάγου, ως και των Αμερικανών. Δια τούτο κατά την ημέραν της πάλης, το Θέατρον είχε πλημμυρήσει εξ Ελλήνων και Αμερικανών. όταν επέστη η ώρα της πάλης το ενδιαφέρον του κοινού είχε κορυφωθή. Ο Τόφαλος με το γιγάντιο ανάστημά του προυκάλει τον θαυμασμόν πάντων. Η πάλη ήρχισε. Ο Τόφαλος επάλαισε το πρώτον μετά του Αμερικανού Έσσλερ, τον οποίον κατέρριψε εντός 1' και 15” υπό τα ενθουσιώση χειροκροτήματα των θεατών και δη των Ελλήνων.
Κατόπιν ήρθε η σειρά του ετέρου των Αμερικανών παλαιστών Τζακ Μπρούλιο. Μετά πάλην 4' και 15” ο Μπρούλιο κατέπεσεν ηττηθείς υπό του Έλληνος παλαιστού όστις επί μάλλον ενεθουσίασε τα πλήθη των θεατών και προυκάλσεσε τα χειροκροτήματα και τας επευφημίας αυτών.

Έλλην παλαιστής προκαλών τον Τόφφαλον.

Μετά τους θριάμβους αυτούς του κ. Τοφάλου, εμφάνη εις Έλλην παλαιστής Δημητρέσκος ονόματι, όστις φημίζεται δια τας μέχρι τούδε νίκας του εις πάλην μετά διαφόρων Αμερικανών, Άγγλων, Γάλλων και άλλων παλαιστών και ο οποίος απεφάσισεν, όπως προκαλέσει εις αγώνα πάλης τον ομοεθνή του Τόφαλον, καθότι ως είπεν, ο τίτλος του πρωταθλητού ενήκει εις αυτόν και μόνον.
Εδημοσιεύθη όθεν πρόκλησις του Έλληνος αυτού παλαιστού εις τας Αμερικανικάς εφημερίδας δια της οποίας υπόσχεται να καταβάλη 5 χιλ. δολλάρια εις τον κ. Τόφαλον, αν δυνηθή ούτος και τον νικήση. Η πρόκλησις αύτη Έλληνος παλαιστού προς έτερον Έλληνα τον κ. Τόφαλον, προυκάλεσεν δυσάρεστον εντύπωσιν όχι μόνον εις τους Έλληνας της Αμερικής, αλλά και εις αυτούς τους Αμερικανούς. Δια τούτο και η μερικανική εφημερίς «Κήρυξ» έγραψε δυσμενώς κατά της τοιαύτης προκλήσεως του Έλληνος παλαιστού.
Ο κ. Τόφαλος δια λόγους εθνισμού, ηθέλησεν, όπως αποφύγη την τοιαύτην πάλην μετά ομοεθνούς του, αλλά προ του θράσους τούτου απεφάσισε, παρακινηθείς και υπό των άλων Ελλήνων όπως αποδεχθή την πρόκλησιν. Ούτως το γεγονός της πάλης αυτής διατυμπανισθέν από τούδε υπό των Αμερικανικών εφημερίδων, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων, Αμερικανών, Ελλήνων και ξένων.
Η πάλη ωρίσθη όπως διεξαχθή εις εν των μεγαλυτέρων Θεάτρων του Σικάγου, το οποίον περιλαμβάνει 40 χιλ. θεατών. Αν κρίνη δε τις εκ του προκληθέντος ενδιαφέροντος, αι θέσεις του θεάτρου θα καταληφθώσι όλαι. Ο κ. Τόφαλος έχει εκ των προτέρων εξησφαλισμένην την νίκην. Τον αντίπαλόν του θεωρεί ως ακατάβλητον δι άλλους παλαιστάς όχι όμως και δι αυτόν, διό και μετά πεποιθήσεως εκφράζεται, ότι εντός ολίγων δευτερολέπτων θα τον καταρρίψη. Οπωσδήποτε η πάλη αύτη απασχολεί ήδη του διαφόρους αθλητάς της Αμερικής και αναμένεται μετ΄ανυπομονησίας, μάλιστα δε ήρχισαν από τούδε και τα ιδιαίτερα στοιχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου